HET NUT VAN EEN BREINPAUZE

Als schrijven even helemaal niet lukt

Je begint vol goede moed met een nieuw blog, een pagina voor je website of heel iets anders (zoals een projectplan), maar je krijgt niets zinnigs op papier. De ideeën die ergens in je hoofd zitten, willen er niet uitkomen. Betekent dat nu dat jij niet kunt schrijven? Nee, hoor, dit gebeurt ook ervaren beroepsschrijvers weleens. Als je je verhaal niet op papier krijgt, kan dat betekenen dat je denkwerk nog niet klaar is. Deze schrijftip helpt je misschien op weg.

Neem even pauze…

Door te gaan schrijven heb je je brein aan het werk gezet, en dat is de eerste stap. Maar soms heeft je brein meer tijd nodig om iets uit te denken. Het beste dat je dan kunt doen, is stoppen en iets heel anders gaan doen. Liefst iets waar je niet te veel bij hoeft te denken.

… en ontdek wat er gebeurt

Een dag later zet je je met tegenzin weer achter je laptop en… de woorden schrijven zich vanzelf. Weglopen wanneer je vastloopt: het was de beste tip die ik ooit van mijn promotor kreeg (Arij Ouweneel, geweldig inspirerende man). Want wat je brein in die pauze gaat doen, bespaart jou heel veel tijd en moeite: terwijl jij de afwas doet, een eindje met de hond loopt of je bureau opruimt, gaat je brein op de achtergrond aan het werk. Als je dit onbewuste denkproces de ruimte geeft, win je daar enorm veel mee. Het scheelt je tijd, maar vooral veel geploeter en frustratie.

Voor mij werkt deze schrijftip nog steeds. Inmiddels reken ik er zelfs op: ik zet een blog, nieuwsbrief of kort verhaal eerst in de week en schrijf het later moeiteloos op.

Dus: Geef je brein de tijd om zijn werk te doen