De truc van het kladje

 

tip van anne

Ieder begin wordt makkelijk met de truc van het kladje

De truc van het kladje is heel simpel. Zo simpel dat het verdacht veel lijkt op een open deur. ‘Nogal wiedes’, denk je straks. ‘Dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken’. En dat is mooi, want dat betekent dat je hem nooit meer zult vergeten. Hier komt ‘ie dan:

Ga niet zitten om een stuk te schrijven, maar om een kladje te maken. 

Misschien kun je heel old school een echt vel papier pakken. En, doe ‘ns gek, pak een potlood om te benadrukken dat niets van wat je nu opschrijft definitief is. Schrijf vervolgens alles op, dat in je opkomt. Losse woorden, een zin, een conclusie, een raamwerk, pijlen, strepen…

En denk erom: je maakt alleen maar een kladje, niks serieus. Pak die vrijheid!

 

De psychologie van het kladje

Hoe vrij je je voelt om te schrijven, heeft puur te maken met wat er in je hoofd gebeurt. Het gezegde verklapt het al: papier is geduldig. Sinds overschrijven en knoeien met Tippex tot het verleden behoren, is dat geduld tot in het oneindige vermenigvuldigd. Toch maakt niet iedereen gebruik van die vrijheid. En dat is jammer.

Schrijven = denken 

Misschien denk je dat je eerst moet weten wat je wilt schrijven, en dan pas achter de laptop kruipen. Eerst denken en dan schrijven dus. Dat kan. Maar wist je dat denken vaak gemakkelijker gaat terwijl je schrijft? Mits je jezelf vrij kunt laten om je schrijven als een denkproces te zien: dat is de gulden voorwaarde. Vandaar de truc van het kladje. Ik hoop dat deze tip jou net zo goed helpt als mij.