De wonderlijke werking van paracetamol

konijn in hoge hoed

Simsalabim…

Paracetamol: het lijkt wel toveren

Paracetamol helpt bij mij niet alleen tegen pijn, maar zorgt er ook voor dat ik me ’s avonds beter kan concentreren. Ik heb er lang over gedaan om het te geloven, maar nu maak ik dankbaar, zij het mondjesmaat, gebruik van mijn ontdekking. Speurwerk op internet levert echter niet veel inzicht op in deze (voor mij) onverklaarbare werking.

Een gelukkige toevalstreffer

De ontdekking is puur toeval. Wanneer ik ’s avonds op pad ben, word ik moe, misselijk en krijg ik altijd hoofdpijn. Op een goede avond bedenk ik dat ik die hoofdpijn misschien te snel af kan zijn, als ik van te voren al een paracetamol inneem. Tot mijn stomme verbazing blijk ik die avond voor het eerst in jaren in staat om een gesprek te volgen, terwijl naast me een ander gesprek plaatsvindt. Ook voel ik me alert en word ik niet misselijk. Dit is geweldig!

Een experiment

De volgende keer dat ik ’s avonds alert moet zijn, herinner ik me mijn ontdekking, en neem weer van te voren een paracetamol in. De avond vordert, en opnieuw blijf ik me goed voelen en kan ik me voldoende concentreren om het gesprek echt te volgen. Dit is ontzettend goed nieuws, want het betekent dat ik meer kan netwerken: een niet onbelangrijk deel van mijn werk.

Ook paracetamol is medicijn

Misschien hou ik mezelf gewoon voor de gek. Ook goed: dan blijf ik dat lekker doen! Wat werkt, dat werkt tenslotte. Wel blijf ik voorzichtig met slikken. Ook paracetamol is een medicijn tenslotte, en kan tot lever- en nierbeschadiging leiden als je te veel gebruikt. En, paradoxaal genoeg, ook tot hoofdpijn. Maar alle kleine beetjes helpen. En dit is best een groot klein beetje.

Wat doet paracetamol precies?

Ik heb me scheel gezocht op internet, maar kan geen vergelijkbare verhalen vinden, laat staan een verklaring. Paracetamol is de verkorte naam van Para-acetylaminofenol, en werkt koortsremmend, pijnverlichtend en ontstekingsremmend. Het werkt in op het perifere en/of centrale zenuwstelsel, waardoor je in je hele lichaam minder pijn ervaart wanneer je het inneemt. Het beïnvloedt enzymen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties en zenuwbanen die (o.a.) een rol spelen bij de gewaarwording van pijn. Maar hoe precies? Dat lijkt nog niet bekend te zijn, of de onderzoeken zijn nog niet tot internet doorgedrongen.

Wie het weet, mag het zeggen

Net als paracetamol beïnvloeden schildklierhormonen het centrale zenuwstelsel. Zit hier ergens een verklaring? De volgende keer dat ik mijn internist zie, zal ik het hem beslist vragen. Maar als iemand dit leest en weet hoe het zit, hoor ik het graag.

Geplaatst op www.schildklier.nl op